söndag 9 juli 2017

Äpplebullar

Dessa otroligt goda bullar är fyllda med äppelbitar och doftar kanel. Jag gjorde dessa bullar flera månader sen, men då följde jag det originala receptet och använde vetemjöl. Jag har försökt göra Äpplebullarna glutenfritt två gånger, men den här gången lyckades jag äntligen! Jag gjorde min egen Söt bulldeg och sen följde jag Fredriks recept med fyllningen. Originalt recept är från https://fredriksfika.allers.se/appelbullar-fyllda-med-mycket-apple/


Äpplebullar (Jag fick ca 10 bullar) Ingredienser: Originalt:
Fyllning:
8 äpplen
2 msk smör
2 msk socker
1 msk kanel
Vetedeg:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 st ägg
13-14 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk kardemumma
200 g rumsvarmt smör
Pensling:
1 Ägg
pärlsocker
Mitt recept: 1 rumsvarmt ägg 1 rumsvarm äggvita 3 msk smält Kung Markatta Neutral Kokosolja 2 1/2 dl sojamjölk 25 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar 4 msk Hermesetas Stevia 1 tsk malen kardemumma 1 1/2 tsk bakpulver 2 dl Risenta Rismjöl 2 dl Risenta Havremjöl 3 msk Kockens Potatismjöl 4 msk Finax Psyllium Fyllning: 1 äpple 1 msk smält Kung Markatta Neutral Kokosolja 1 msk Hermesetas Stevia 1 tsk malen kanel Pensling & Garnering: 1 ägg 1 msk vatten DanSukker Pärlsocker

Originala instruktioner:
1. Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Smält smöret i en stor stekpanna, tillsätt socker och kanel i smöret och rör om. Blanda ner de finhackade äpplena och låt steka 1-2 minuter tills de är lite mjuka, men inte genomstekta. Låt svalna.
2. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt ägget.
3. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och kardemumma.
4. Avsluta med att arbeta in det rumsvarma smöret. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Är den för kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
5. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Dela degen i två delar. Rulla ut varje del till en lång korv och dela i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rund platta stort som ett tefat. Lägg ca 2 matskedar äppelfyllning och nyp vik upp kanterna (Se bild nedan)
8. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlosocker.
10. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Mina instruktioner: Vispa ägg och äggvita med elvisp. Smält kokosoljan och låt svalna. Värm upp sojamjölken till 35-36 grader. Häll i kokosolja och sojamjölk och vispa. Smula ner jästen och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt stevia och kardemumma. Häll bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl och psyllium i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på minst 100 grader. Tillsätt de torra ingredienserna i skålen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda degen i minst 5 minuter. Täck degen med en duk och låt jäsa under ugnen, (om du kan) i 1 timme. Ta ut degen och knåda lite till. Gör fyllningen: Använd en äppeldelare och dela äpplet i 8 klyftor. Hacka klyftorna i små bitar. Smält kokosoljan i en stekpanna. Tillsätt äpplebitar och strö på stevia och kanel. Blanda om och stek äpplebitarna tills de mjuknar. Ta en del av degen och platta ut den till en cirkel. Lägg på äpplebitar och vik ihop degen över fyllningen. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Lägg på bullarna och låt jäsa täckt under ugnen i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvisat ägg blandat med vatten. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 15-16 minuter. Låt svalna totalt, minst 1 timme. Servera varmt.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.


Bildkälla: https://fredriksfika.allers.se/appelbullar-fyllda-med-mycket-apple/


Tschüss!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar