tisdag 6 mars 2018

Chokladkex

Dessa är inte typiska kex som man associerar med Ballerina eller Singoalla. De är inte lika knapriga och ”kexiga”, de är mer som knapriga cookies. Don’t worry, de är goda att knapra på ensamma, men ännu bättre till deras riktiga ändamål.. chokladkexen i Oreos. Se nästa inlägg för receptet!

Originalt recept är från


Chokladkex
(Jag fick 48 3 cm i dm kex, ca 385 g)

Ingredienser:
Originalt:
1 1/2 dl strösocker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
150 gr smör, rumsvarmt
1 ägg

Oreofyllning:
50 gr smör
2 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver

Mitt recept: 
150 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör
2 tsk bikarbonat 
1 msk Finax Psyllium
1 msk guarkärnmjöl 
3 msk Risenta Mandelmjöl 
3 msk Risenta Kokosmjöl
1 1/2 dl ICA Sötströ 
1 dl Kung Markatta Kakao
1 dl Risenta Bovetemjöl
1 ägg

Instruktioner:
1 Blanda alla torra ingredienser och rör sedan i det rumsvarma smöret.
2 Tillsätt ett lätt uppvispat ägg.
3 Rulla degen till rullar och låt stelna i kylskåp.
4 Skiva i ett par millimeter tjocka skivor och lägg ut på bakplåtspapper.Om du vill göra mönstrade kakor finns särskilda formar att köpa i specialaffärer, t ex Bagaren & Kocken.
5 Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 8-10 minuter.
6 Bred smörkrämen på hälften av de svalnade kakorna (bred på undersidan om dan använder mönsterformar) och lägg på resterande kakor som lock.

Mina instruktioner:
Rör smöret mjukt med en sked i en skål. Blanda bikarbonat, psyllium, guarkärnmjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, sötströ, kakao och bovetemjöl i en annan skål. Tillsätt torra ingredienser och blanda med smöret. Häll i ägg och blanda till en deg. Låt stå i 15 minuter. Forma degen till 2 platta diskar och klä med plastfolie. Ställ i kylen i minst 2 timmar. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Ta ut en disk i taget och platta ut tunt. Skär ut runda kex med runda utstickare eller glas. Lägg kakorna på bakplåtar. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Ta ut och stäng av värmen. Öppna ugnsluckan helt och låt svalna. Sätt ugnen på 50 grader. Torka mitt i ugnen i 4 timmar. Servera rumstempererat.

Förvaring: Lägg i tät plastpåse och förvara i rumstemperatur.




Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar