fredag 23 februari 2018

Banana bread

Banana bread är en mjuk kaka som uppfanns på 1930-talet i U.S.A. när bakpulver började säljas. Bagaren använder alltid övermogna bananer, men eftersom de har högre GI (52-54), än omogna bananer, (30-43). 

Originalt recept är från


Banana bread
(Jag fick 1 31x12 cm brödform)

Ingredienser:
Originalt:
  • 4 ripe bananas, mashed
  • 3/4 cup buttermilk or liquid alternative
  • 1/2 cup honey
  • 2 eggs
  • 3 tbsp melted coconut oil, plus more for greasing pans
  • 2 tsp pure vanilla extract
  • 2 cups of light buckwheat flour (certified gluten-free)
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp baking soda
  • 1/8 tsp sea salt
  • 1 cup dark chocolate chips (optional)
  • 1 cup chopped pecans (optional)

Mitt recept:
6 omogna bananer (~ 1045 g)
4 ägg
3 dl sojamjölk
1 dl rapsolja
1 tsk bikarbonat 
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
5 msk Risenta Sojamjöl 
2 dl Funksjonell Mat Sukrin Melis
2 dl Risenta Bovetemjöl
1 dl Risenta Kokosmjöl

Instruktioner:
  1. Preheat the oven to 350°F. Lightly grease two 8-by-4-inch loaf pans with coconut oil, and set aside.
  2. Blend together ripe bananas, buttermilk, honey, eggs, melted coconut oil and vanilla in a large bowl until thoroughly combined.
  3. In a another bowl, whisk together buckwheat flour, cinnamon, baking powder, baking soda, salt and chocolate chips if using.
  4. Add dry ingredients to the wet ingredients, and blend well until combined. Divide batter and pour into each prepared loaf pan. Sprinkle chopped pecans over each loaf if using.
  5. Bake for 35 minutes or until a sharp knife inserted comes out clean. Allow loaves to cool before slicing, or wrap each loaf and allow to sit for 24 hours. The result is moist and delicious, but waiting is the hardest part.

Mina instruktioner:
Skala och mosa bananerna i en skål. Blanda i äggen, ett i taget. Tillsätt sojamjölk och rapsolja och blanda väl. Häll bikarbonat, bakpulver, kanel, sojamjöl, sukrin melis, bovetemjöl och kokosmjöl i en annan skål. Tillsätt i smeten och rör den slät. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång brödform med rapsolja och sojamjöl. Häll i smeten i formen. Grädda näst längst ner i ugnen i 48-49 minuter. Låt svalna helt, minst 1 timme. Servera rumstempererat.

Förvaring: Täck med aluminiumfolie och förvara i rumstemperatur.

Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar