lördag 9 december 2017

Pepparkakor

I dag är det Pepparkakans Dag, och Simon Helbergs (Howard Wolowitz i TBBT) födelsedag! Pepparkakans historia går tillbaka till lääänge sen, möjligen från 992 f.kr. då en armenisk munk, Gregory of Nicopolis, ska ha tagit med uppfinningen av pepparkakor till Europa. På tidiga medeltiden i Tyskland var Lebkuchen vanliga och blev välkända, speciellt de som bakades i Nürnberg. Pepparkakor kom till Sverige på 1300-talet och var serverade på ett kungligt bröllop! 👰🏼 Pepparkaksrecept fanns i svenska kokböcker från 1700-talet. På 1800-talet så bakades pepparkakor i hemmen vid julen, och är fortfarande länkade med en svensk jul. Sedan 1996 är varje 9:e december Pepparkakans Dag! Originalt recept är från https://nillaskitchen.com/2013/12/08/pepparkakor-glutenfria-mjolkfria-recept/


Pepparkakor (Jag fick 25 hjärtan, ca 370 g) Ingredienser: Originalt: 2 dl rårörsocker ½ dl agavesirap 75 g kokosolja (det går bra med smör om man tål det) 3 dl havremjöl 1 ½ dl bovetemjöl 1 dl mandelmjöl 1 ägg 2 tsk ingefära 3 tsk kanel 2 tsk kardemumma 2 tsk kryddnejlika 1 krm salt 1 tsk bikarbonat 1 ½ tsk psylliumfröskal Mitt recept: 4 msk yacónsirap 1 1/2 dl ICA Sötströ 75 g smält Kung Markatta Neutral Kokosolja 3 msk pepparkakskrydda 2 tsk bikarbonat 2 tsk Finax Psyllium 2 dl Risenta Mandelmjöl 1 1/2 dl Risenta Bovetemjöl 1 ägg Instruktioner:
  1. Blanda sockret och agavresirap i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp över medelvärme.
  2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och dra av från värmen.
  3. Låt massan kallna tills att den är ljummen eller något varm utan omrörning.
  4. Blanda ihop mjöler, salt, bikarbonat och psyllimfröskal för sig.
  5. Använd en matberedare med knivar, elvisp eller en degblandare för att kombinera ihop degen. Börja med mjölblandningen och medan matberedaren är igång, häll i den varma eller ljumna sockerblandningen. Låt matberedaren gå ett par minuter, du kanske får skrapa sidorna eller botten av bunken/behållaren ett par ggr.
  6. Tillsätt till sist ägget och kör matberedaren ytterligare någon minut.
  7. Låt sedan degen vila/svälla i matberedaren eller bunken i ytterligare 5 minuter vartefter du kan korrigera konsistensen på degen med lite extra bovetemjöl tills du har en fast, men något kladdig deg. D.v.s så att den liknar helt vanlig pepparkaksdeg.
  8. Lägg degen i plastfolie, platta till den lite och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter, gärna över natten.
  9. Kavla ut degen tunt på mjölat (med rismjöl) bakunderlag eller på köksbänken.
  10. Skär ut pepparkakorna eller använd pepparkaksformar.
  11. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 165-170˚C i 6-8 minuter beroende på hur tunna du gör pepparkakorna.
  12. Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.
Mina instruktioner: Häll yacónsirap och sötströ i en liten kastrull och låt koka. Sänk värmen till medel och tillsätt kokosfett. Låt det smälta och rör i pepparkakskrydda. Ta bort kastrullen och låt svalna. Häll bakpulver, bikarbonat, fiberhusk, mandelmjöl och bovetemjöl i en stor skål och blanda. Vispa upp ett ägg och häll i en skål. Tillsätt gradvis sirapssmeten i skålen, vispa med elvisp samtidigt. Vispa tills det är välblandat och fortsätt i 2-3 minuter till. Tillsätt ägget och vispa i 1-2 minuter till. Forma degen till en tjock kvadrat och täck med plastfolie. Kyl degen över natten, (jag kylde i över 18 timmar). Ta ut degen och låt tina i minst 1 timme. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Kavla ut degen och tryck ut kakor med hjärt-, ängel-, gris-, eller stjärnformar. Lägg kakorna på plåten. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda mitt i ugnen i 10-11 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Lägg kakorna på tallrik, täck med aluminiumfolie och ställ i kylen i minst 4 timmar. Servera rumstempererat.

Förvaring: Förvara i täta plastpåsar i rumstemperatur. Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar