söndag 21 januari 2018

Digestivekex

När man läser ”digestivekex” så tänker man oftast på cheesecake, eller hur? Och det är så de oftast äts. Och jag är verkligen ett stort fan av cheesecake! Men man kan också använda digestivekex till s’mores! Eller bara äta dem som dem är! De är dock inte lika knapriga som köpta digestivekex. Men då blir det lättare att krossa dem. Originalt recept är från http://www.food.com/recipe/digestive-biscuits-455682
Digestivekex
(Jag fick 28 kex, ca 365 g)
Ingredienser:
Originalt:
3/4 cup whole wheat flour
1/4 cup all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon cream of tartar
1/4 cup wheat bran
4 tablespoons butter
5 tablespoons brown sugar
1 tablespoon Crisco
1/2 teaspoon vanilla
3 tablespoons half-and-half cream
Mitt recept:
6 msk ICA Sötströ
1 1/2 dl quinoaflingor
2 krm bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk Risenta Kokosmjöl
2 dl Risenta Bovetemjöl
130 g rumsvarmt
1 1/2 tsk citronsaft
1 1/2 msk sojamjölk
Instruktioner:
Preheat oven to 350°F.
  1. In a large bowl, mix together the flours, bran, baking powder, baking soda, and cream of tartar with a pastry blender. Mix in sugar with the pastry blender. Mix in fats with the pastry blender. The mix at this point should be crumbly and uniform. Mix the vanilla in the half-n-half and add to the mix. Mix with pastry blender until it is uniform and resembles really soft playdoh.
  2. You can at this point refrigerate for 20 minutes to make the dough easier to handle, but it is not necessary. Be sure to roll out dough between two pieces of waxed paper! Roll to approximately 1/8" thickness. Cut into rounds with cookie cutter about 2 1/2 inches in diameter (I used the ring off one of my canning jars).
  3. Transfer to cookie sheets or baking stone and prick with a fork. Bake 15 to 18 minutes (adjust the baking time up to dry them out more if the biscuits are too soft and fluffy), or until golden. Let cool on wire rack.
  4. Optional: spread the backs of the cooled biscuits with melted semi-sweet chocolate (as in chips - almost everyone has these for chocolate chip cookies). Set the biscuits chocolate side up on the rack until chocolate hardens.
  5. Store in an airtight tin -if storage is even necessary! They will go fast.
Mina instruktioner:
Häll sötströ, quinoaflingor, bikarbonat, bakpulver, kokosmjöl och bovetemjöl i en skål. Blanda och smula ner smör. Tillsätt citronsaft och sojamjölk och blanda till en deg. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Mjöla pappret jättemycket med bovetemjöl. Platta ut degen på plåten och skär ut kex med glas, flytta överflödig deg och fortsätt (det är lättare att inte flytta kexen). Sätt ugnen på 175 grader. Nagga kexen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 17-18 minuter. Ta ut plåten och stäng av värmen. Låt kexen svalna i ett par minuter. Sätt in plåten igen och öppna ugnsluckan lite grann och låt stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter.
Låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera rumstempererat.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.  Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar