lördag 24 mars 2018

Kokt taro

Jag erkänner att taro som bara blivit kokt och inte smaksatt ser inte askul ut och smakar inte så mycket. Men med detta grundrecept kan man göra andra goda recept där man använt potatis. 

Man behöver inte koka taro innan man steker eller rostar den, men jag gör det eftersom att när man kokt, kylt ner och värmt upp potatis så sjunker GI- och GB-värdet, och då tänkte jag att detta kan ju tillämpas på taro med! 

Potatis som blivit kokt, nerkyld och uppvärmd har 22-33 i GI och GB är 
5 per 100 g. 

Jämfört med potatis som blivit skalad och kokt är GI 66 och GB 8 per 100 g. 

Taro som blivit skalad och kokt har 55-56 i GI och GB är redan lågt, 2 per 100 g.


Kokt taro
(Jag fick 1 portion, ca 280 g)

Ingredienser:
5 stora taro (~850 g)
1/2 tsk salt

Instruktioner:
Värm en spisplatta på högsta värmen. Häll mycket vatten och saltet i en stor kastrull. Täck med lock och låt koka upp. Skala taro med en kniv. Skölj och skrubba bort jord. Dela taro på mitten på bredden. Lägg halvorna med skurna sidan neråt, som ett berg. Dela bergen på långsidan på mitten. Lägg halvan med skurna sidan ner. Skär i skivor. Koka taro i kastrullen i 5-6 minuter. Häll taro i durkslag och låt svalna i ett par minuter.

Förvaring: Lägg på en tallrik, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.



Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar