lördag 23 december 2017

Saffransbullar

Nej, dessa är inte S-formade lussekatter eller lussebullar. De är saffranssmaksatta bullar. Det är inte bara saffran i degen, utan i fyllningen också! Genialt!  😄



Saffransbullar
(Jag fick 37 stora Saffransbullar)

Ingredienser:
2 rumsvarma ägg 2 rumsvarma äggvitor 5 dl sojamjölk 50 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar
1/2 g malen saffran 2 tsk malen kardemumma 1 msk bakpulver 2 dl ICA Sötströ 4 dl Risenta Sojamjöl 3 dl Risenta Bovetemjöl 2 tsk guarkärnmjöl 1 1/2 dl Finax Psyllium 80 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör

Fyllning:
140 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör
5 msk ICA Sötströ
1/2 g malen saffran

Pensling:
1 ägg
1 msk vatten

Instruktioner:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ägg och äggvitor i en väldigt stor skål. Värm en spisplatta på medelvärme. Värm upp sojamjölken till 35-36 grader. Häll i sojamjölken och blanda. Smula ner jästen. Vispa upp jästen med elvisp, det ska bli skummigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Tillsätt och blanda. Smula ner smöret. Knåda in det tills det inte finns ”smörfläckar” längre. Täck skålen med duk och låt jäsa i 2 timmar under ugnen. Gör fyllningen: Blanda smör, sötströ och saffran i en liten skål. Kavla ut degen på en yta med sojamjöl på och mjölade händer. Bred på fyllningen. Dela degen på mitten. Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Lägg bullarna på plåtarna. Låt jäsa täckt med duk i 1 1/2 timme under ugnen. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i 17-18 minuter. Låt svalna i minst 1 timme. Servera varmt.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.



Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar