lördag 10 mars 2018

Majonäs

Historian bakom majonäs är omstridd, men oavsett vem som skapade såsen så verkar det vara en fransmans uppfinning. Fransmän och fransyskor är verkligen geniala på matlagning och bakning! Från krispiga pommes frites till éclairs, petit choux, crème pâtissière och sufflé. 

Gör taro frites och doppa i majonäsen! 😋

Originalt recept är från


Majonäs
(Jag fick ca 400 g)

Ingredienser:
Originalt:
  • 3 äggulor (eller 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja
  • 2 krm salt
  • 1 msk citron (du ska endast använda äkta citron, INTE den på flaska)
  • 1 msk dijonsenap

Mitt recept:
3 rumsvarma äggulor
2 rumsvarma äggvitor
3 dl rapsolja
1 msk rumsvarm Dijona Dijon Senap
1 msk äppelcidervinäger 
2 krm salt
1/2 krm malen vitpeppar 
1 nypa malen cayennepeppar 

Instruktioner:
  1. Ha alla ingredienser i samma temperatur för bästa resultat.
  2. Släng ner alla ingredienser i burken/behållaren till stavmixern.
  3. Sätt ner staven och kör på full effekt, när du ser majon bildas i botten kan du dra den uppåt sakta och sedan köra upp och ner lite. Klart!

Mina instruktioner:
Häll äggulor i en stor skål och häll äggvitor i en torr liten skål. Tillsätt rapsolja, dijonsenap, äppelcidervinäger, salt, vitpeppar och cayennepeppar i den stora skålen. Mixa i 15 sekunder med en stavmixer på botten av skålen. När det börjar tjockna och likna majonäs, tillsätt äggvitor och mixa i ca 2 minuter till. 

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.



Tschüss! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar