tisdag 8 maj 2018

Another 10 Kryddblandningar

Yep, här kommer 10 till kryddblandningar! Enjoy!


1: Glöggkrydda

Mm, vad är julen utan glögg? Köp inte färdig mix med russin och mandel, gör kryddblandningen själv! Använd i hemgjord glögg, citrussallad.

Inspirerat av Kockens Glöggkryddor.


Glöggkrydda
(Jag fick 95 g)

Ingredienser:
2 msk malen ingefära 
2 msk malen pomeransskal 
4 msk malen kardemumma 
5 msk malen kanel
1 1/2 msk malen kryddnejlika 

Instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.


2: Fiskkrydda

Fiskkrydda är en kryddblandning innehållande dill och dragon, som ofta passar till fiskrätter. Men som vissa kanske vet är jag vegetarian, och har inte ätit fisk på år. Men, i ett recept som jag vill prova används fiskkrydda i en marinad. 

Fiskkrydda kan användas till lax, fiskgryta, sås.

Originalt recept är från

Fiskkrydda
(Jag fick ca 70 g)

Ingredienser:
Originalt:
  • 3 msk dill
  • 2 msk koriander
  • 2 msk citronpeppar
  • 2 msk paprika
  • 1 msk vitlök
  • 1 msk dragon
  •  1 msk svartpeppar
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk timjan
  • 1 msk salt
  • 1 msk flingsalt citron


Mitt recept:
2 tsk malen vitlökspulver 
2 tsk torkad dragon
2 tsk malen svartpeppar 
2 tsk torkad persilja
2 tsk malen ingefära 
2 tsk torkad timjan
1 tsk malen paprikapulver
1 msk salt
1 msk malen koriander
2 msk malen citronpeppar 
2 msk torkad dill

Instruktioner:
1. Blanda alla kryddorna noga. Förvara torrt, i en burk med tätslutande lock.

Mina instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.



3: Speculaaskrydda

Speculaaskrydda används i det nederländska köket när det bakas julkakorna speculaas brokken, gevulde speculaas och speculaas cookies

Originalt recept är från

Speculaaskrydda 
(Jag fick ca 65 g)

Ingredienser:
Originalt:
For the spices: start with 1 heaping tablespoon of ground cinnamon. Mix in a 1/4 scant teaspoon nutmeg, 1/4 teaspoon scant ground cloves, 1/4 teaspoon ground ginger, 1/8 teaspoon cardamom, 1/8 teaspoon mace and 1/8 teaspoon white ground pepper and, if you have it, 1/8 teaspoon of dried orange peel. If you like the flavor of anise, add a 1/8th teaspoon of ground anise to give it a special twist.

Mitt recept:
5 msk malen kanel
1 msk malen muskotnöt
1 tsk malen kryddnejlika
2 tsk malen kardemumma 
1/2 krm malen vitpeppar 

Instruktioner:
For the spices: start with 1 heaping tablespoon of ground cinnamon. Mix in a 1/4 scant teaspoon nutmeg, 1/4 teaspoon scant ground cloves, 1/4 teaspoon ground ginger, 1/8 teaspoon cardamom, 1/8 teaspoon mace and 1/8 teaspoon white ground pepper and, if you have it, 1/8 teaspoon of dried orange peel. If you like the flavor of anise, add a 1/8th teaspoon of ground anise to give it a special twist. Smell and decide if you like it. Too much clove? Add in a bit more cinnamon. Prefer more ginger? Feel free to add some more. You are welcome to make it your very own, but make sure you write down the quantities and ingredients so you can replicate your personal recipe. Store in an airtight jar.

Mina instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.



4: Kycklingkrydda

Ja, alltså jag är ju vegetarian, så Kycklingkrydda kommer ju inte användas på kyckling. Använd till kycklinggryta, gratinerad kyckling, kyckling stroganoff.

Inspirerat av Eldorados Kycklingkrydda

Kycklingkrydda
(Jag fick ca 50 g)

Ingredienser:
1 tsk salt
2 tsk malen vitlökspulver
1 msk malen paprikapulver
1 msk malen svartpeppar
1 msk torkad timjan
1 msk torkadoregano
1 msk torkadselleri
1 msk malen lökpulver

Instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.


5: Jamaican Jerk

Jamaican Jerk är en jamaicansk kryddblandning som kan vara torr eller blöt. Använd till tacos, sås, fläsk

Originalt recept är från

Jamaican Jerk
(Jag fick ca 50 g)

Ingredienser:
Originalt:
1 tablespoon garlic powder
2 to 3 teaspoons cayenne pepper
2 teaspoons onion powder
2 teaspoons dried thyme
2 teaspoons dried parsley
2 teaspoons sugar
2 teaspoons salt
1 teaspoon paprika
1 teaspoon ground allspice
1/2 teaspoon black pepper
1/2 teaspoon dried crushed red pepper
1/2 teaspoon ground nutmeg
1/4 teaspoon ground cinnamon

Mitt recept:
1 msk malen vitlökspulver
1 msk malen cayennepeppar
2 tsk malen lökpulver
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad persilja
2 tsk salt
1 tsk malen paprikapulver 
1 tsk allspice 
1/2 tsk malen svartpeppar 
1/2 tsk malen chilipulver
1/2 tsk malen muskotnöt
1 krm malen kanel

Instruktioner:
Combine all ingredients; store in an airtight container for up to 3 months.

Mina instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.

6: Dabeli Masala

Dabeli är snabbmat från Indien och Dabeli Masala är kryddblandningen som används. Använd till dabeli, cheese dabeli, bruschetta.

Originalt recept är från

Dabeli Masala
(Jag fick ca 95 g)

Ingredienser:
Originalt:
  • Black cardamoms 1 tablespoon 
  • Kashmiri Red Chillies 2 
  • Kashmiri red chilli powder 3 tablespoons 
  • Cumin seeds 2 1/2 teaspoons 
  • Coriander powder 3 tablespoons
  • Cinnamon 10 inch piece 
  • Cloves 2 1/2 teaspoons 
  • Sugar 1 tablespoon 
  • Oil 2 tablespoons 
  • Black peppercorns 1 teaspoon


Mitt recept:
1 msk malen kardemumma 
5 msk malen chilipulver
1 msk malen spiskummin 
3 msk malen koriander
1 msk malen kanel
1 msk malen kryddnejlika 
1 tsk malen svartpeppar 

Instruktioner:
Step 1
Dry roast all the ingredients except oil and grind to a fine powder.
Step 2
Mix the ground masala and oil to form a thick paste. Use as required.

Mina instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.


7: Stroganoffkrydda

Korv stroganoff passar såklart kryddblandningen till, men också till biff stroganoff, ryggbiff stroganoff, paprikash

Inspirerat av Shropshire Spice Co.

Stroganoffkrydda 
(Jag fick ca 70 g)

Ingredienser:
3 msk malen paprikapulver 
2 msk malen lökpulver
1 msk malen chilipulver
1 msk malen svartpeppar
2 tsk malen citronpeppar
1 tsk salt
1/2 tsk torkad persilja 
1 krm malen gurkmeja 

Instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.


8: Adobo Seco

Adobo Seco är en kryddblandning i det spanska köket. Använd till pollo guisado, pavochón.

Originalt recept är från

Adobo Seco
(Jag fick ca 105 g)

Ingredienser:
Originalt:
6 tablespoons salt
6 tablespoons garlic (granulated)
4 tablespoons​ 
oregano
2 tablespoons pepper (black)
2 tablespoons​ 
turmeric
2 tablespoons onion powder

Mitt recept:
4 msk malen vitlökspulver
2 msk torkad oregano
2 msk salt
1 msk malen svartpeppar
1 msk malen gurkmeja
1 msk malen lökpulver 

Instruktioner:
01 In a medium bowl, whisk together salt, granulated garlic, oregano, black pepper, turmeric and onion powder until well mixed.
02 Transfer to an airtight container for up to 6 months.
03 Use as your recipe directs.

Mina instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.


9: Köttfärskrydda 

Köttfärskrydda är inte endast för köttfärs, utan smakar också gott i quinoa. Använd till lasange, cevapcici, makaronilåda

Inspirerat av Santa Maria och Kockens

Köttfärskrydda 
(Jag fick ca 85 g)

Ingredienser:
3 msk malen ingefära
3 msk malen muskotnöt
1 msk malen vitpeppar
1 msk salt
2 tsk allspice
1 tsk malen cayennepeppar 
1 tsk malen paprikapulver 
1 tsk malen lökpulver 

Instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.

10: Ras el hanout

Ras el hanout är en kryddblandning från det marockanska köket. Ras el hanout kan användas till mrouzia, couscous, tagine

Originalt recept är från

Ras el hanout
(Jag fick ca 45 g)

Ingredienser:
Originalt:
  • 2 tsk korianderfrön
  • 1 1/2 tsk kumminfrön
  • 1/2 tsk kardemummafrön
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 1/2 tsk svartpepparkorn
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk paprikapulver


Mitt recept: 
1 1/2 msk malen koriander
1 msk malen brödkummin 
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen anis
1 tsk allspice
2 tsk malen svartpeppar 
2 tsk malen paprikapulver 
2 tsk malen gurkmeja 
2 tsk malen kanel

Instruktioner:
  1. Rosta fröna och pepparkornen i en tjockbottnad stekpanna i ca 2 minuter under omrörning.
  2. Mal de varma fröna och kornen i en mortel eller mixer
  3. Tillsätt övriga kryddor.
  4. Mal alltsammans till en jämn blandning.
  5. Låt svalna.
  6. Förvara kryddblandningen i lufttät burk.

Mina instruktioner:
Häll kryddor i en burk, blanda och skaka om.


Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar