lördag 26 maj 2018

Blåbärskompott

Blåbärskompott var nytt för mig. Jag hade inget minne av att äta kompott innan. ”Hur ska den vara?”, tänkte jag. I instruktionerna stod det ”simmig”, men vad betyder det??

Don’t worry, det var enkelt att göra och väl värt det! En kompott ”är en söt maträtt av frukt eller bär som kokas tillsammans med socker varvid hela eller delar av frukten finns kvar efter tillagningen”, enligt Wikipedia

Originalt recept är från


Blåbärskompott 
(Jag fick ca 380 g kompott)

Ingredienser:
Originalt:
1 st gelatinblad
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång, delad på längden
6 st normalstora äggulor
1,3 dl strösocker

Blåbärskompott
250 g blåbär, färska eller frysta
0,75 dl strösocker
saft av ½ citron
1 tsk potatismjöl

Garnering
myntakvistar

Mitt recept:
500 g frysta tinade blåbär
1 dl ICA Sötströ
2 tsk citronsaft
1 tsk Risenta Sojamjöl 
1 tsk sojamjölk

Instruktioner:
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång i en kastrull. Vispa ihop socker och äggula.
Häll lite av den varma mjölkblandningen i äggen och rör om. Häll äggblandningen i kastrullen, sjud till 82–83°.
Krama ur gelatinbladet och rör ner det i glassmeten.
Sila genom en finmaskig sil och ställ i isbad för att kylas ner så fort som möjligt.
Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
Servera glassen med den varma kompotten. Garnera med mynta.
Blåbärskompott: Koka upp blåbären med socker och citronsaft. Koka ca 1 minut. Rör ut potatismjölet med lite av saften som blir när man värmer blåbären.
Se till så att saften inte är för varm. Häll i lite av redningen i den kokande kompotten och rör om.
Kompotten ska ha simmig konsistens. Smaka ev. av med mer citron eller socker.

Mina instruktioner:
Värm en spisplatta på hög värme. Häll blåbär, sötströ och citronsaft i en djup stekpanna. Låt koka i 1-2 minuter och rör om hela tiden. Ta bort stekpannan. Blanda sojamjöl och mjölk i en liten skål. Tillsätt redningen. Låt koka i 2-3 minuter under konstant omrörning. Låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och ställ i kylen. 


Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar