söndag 9 juli 2017

Saffran- och vaniljbullar

Jag har gjort dessa innan, med vetemjöl, runt jul. Jag var inte säker om jag ville göra dem igen, men nu är jag glad att jag gjorde det! Eftersom jag använde vaniljpulver, som är svart, så syns inte en vit vaniljfyllning, som när jag använde vaniljsocker. Originalt recept är från http://lindasbakskola.se/2016/11/16/fyllda-saffransbullar/ Linda gav 3 alternativ till fyllning, jag valde alternativ 2.




Saffran- och vaniljbullar (Jag fick 17 bullar) Ingredienser: Originalt:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl
Fyllning alternativ 1
75–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven
Fyllning alternativ 275–100 g smör
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker
Fyllning alternativ 375–100 g smör
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven
Garnering1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)
Mitt recept: 2 rumsvarma ägg 2 rumsvarma äggvitor 1 dl smält Kung Markatta Neutral Kokosolja 5 dl sojamjölk 50 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar 1 1/2 dl Hermesetas Stevia 2 tsk malen kardemumma
1/2 g malen saffran 1 msk bakpulver 4 dl Risenta Rismjöl 4 dl Risenta Havremjöl 1 dl kockens Potatismjöl 1 1/2 dl Finax Psyllium Fyllning: 90 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör 4 msk Hermesetas Stevia 1 1/2 msk Urtekram Vaniljpulver Pensling: 1 ägg 1 msk vatten Instruktioner:
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.
3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).
4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).
5. Rulla ihop degplattan till en rulle.
6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.
7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.
Mina instruktioner:
Vispa ägg och äggvita med elvisp. Smält kokosoljan och låt svalna. Värm upp sojamjölken till 35-36 grader. Häll i kokosolja och sojamjölk och vispa. Smula ner jästen och vispa tills jästen lösts upp, det kommer bli skummigt. Tillsätt stevia och kardemumma. Häll bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl och psyllium i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på minst 100 grader. Tillsätt de torra ingredienserna i skålen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda degen i minst 5 minuter. Täck degen med en duk och låt jäsa under ugnen, (om du kan) i 1 timme. Ta ut degen och knåda lite till. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Kavla ut degen till en stor rektangel på en lätt mjölad yta. Gör fyllningen: Blanda smör, stevia och vaniljpulver tillsammans i en liten skål. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i delar. Lägg bullarna på plåten. Låt jäsa täckt under ugnen i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med vatten. Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna totalt, minst 1 timme. Servera varmt.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur.

Tschüss!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar