onsdag 4 oktober 2017

Kanelbullar 2.0

Idag är det en av Sveriges mest fantastiska temadagar; Kanelbullens dag! Kanelbullar borde ha en egen dag i varenda land i hela världen, (som är minst 193), tycker jag.
Jag namngav receptet och inlägget 'Kanelbullar 2.0', för jag har postat ett recept från Midsommar på kanelbullar. Den här gången använde jag inte pärlsocker för det har lika högt GI som vanligt socker.

Originalt recept är från https://nillaskitchen.com/2013/09/09/de-basta-glutenfria-kanelbullarna-recept/



Kanelbullar 2.0 (Jag fick 21 bullar) Ingredienser: Originalt:
  • 3,5-4 deciliter rismjöl
  • 3,5 deciliter durramjöl (sorghum flour)/skrädmjöl eller malda glutenfria havregryn (kör dem torra i matberedaren för att få till ett bra mjöl)
  • ½ dl Tapioca*** (kan ersättas med potatismjöl)
  • 1 deciliter majsstärkelse
  • ½ deciliter + 1 msk psylliumfröskal
  • ½ deciliter + 1msk pofiber
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 50 g jäst
  • 7 deciliter vegetabilisk mjölk
  • 2 rumstempererade ägg + 1 extra till pensling
  • 25 g smält smör eller kokosolja
  • 1/2 deciliter honung eller agave *****
*** Tapiocastärkelse/mjöl går att köpa i asiatiska special-affärer.
***** Ersätt honung eller Agave med Sukrin/Stevia strö om du vill få ned GI-värdet ytterligare. Minska då också mjölmängden med några msk.
Fyllning:
  • Ca 75-100 g smör
  • 4-5 msk honung eller agave *****
  • ca 1 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
  • ca 2 msk kanel eller efter smak
  • Hackade nötter eller kokosflingor till dekoration
***** Ersätt honung eller Agave med Sukrin/Stevia strö om du vill få ned GI-värdet ytterligare. Minska då också mjölmängden med några msk.
Mitt recept: 2 ägg 5 msk Hermesetas Stevia 3 msk sojamjölk 2 msk smält Kung Markatta Neutral Kokosolja 5 dl sojamjölk 50 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar
1 1/2 tsk malen kardemumma 1/2 tsk malen kanel 2 tsk bakpulver 3 dl Risenta Rismjöl 3 dl Risenta Havremjöl 3 msk Kockens Potatismjöl 1 dl Maizena Majsstärkelse 1 1/2 dl Finax Psyllium
Fyllning: 75 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör Malen kanel Hermesetas Stevia Pensling: 1 ägg 1 msk vatten Instruktioner: 1. Vispa upp äggen med honung och 0,5 dl av havremjölken. Använd helst en degblandare men det går även bra att blanda i en bunke och sedan knåda för hand. 2. Smält smöret till degvätskan och ha i havremjölken. Värm till strax över fingervarmt eftersom att äggen bara är rumstempererade och kommer att kyla ned degvätskan annars. 3. Häll ihop havremjölken/smöret med äggblandningen och rör ihop. (Om degvätskan blir för sval när du blandat i allt vatten, kan du försiktigt värma upp bunken över vattenbad medan du hela tiden rör om och känner efter att vätskan nått rätt temperatur.) 4. Tillsätt och rör ut jästen i degvätskan. 5. Blanda alla torra ingredienser väl för sig. 6. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan. Först kommer degen att te sig väldigt klibbig men låt degblandaren gå i ca 5 min så att degen hinner absorbera vätska och svälla. Vid det här laget ska degen vara lite klibbig men inte smetig. Knåda degen i allt som allt 5-7 min för att få bäst resultat. 7. Låt degen jäsa under bakduk i 35 min 8. Blanda under tiden smör, honung kanel och mandelmjöl till fyllningen. Du kan välja att utesluta mandelmjölet om du vill. 9. Kör degblandaren någon minut eller knåda en stund när degen jäst färdigt. Tillsätt lite extra rismjöl om det behövs, försiktigt, lite åt gången. Degen ska fortfarande vara något lite kladdig när du börjar forma och kavla den. 10. Dela upp degen i 2 delar på ett mjölat bakbord och kavla ut rektanglar, en i taget. Använd rikligt med rismjöl medan du kavlar. 11. Forma bullar eller snäckor som du brukar. 12. Låt bullarna jäsa på en bakplåt i ca 25 min. 13. Vispa upp ett ägg med ca 1 msk vatten och pensla ytan på bullarna. 14. Strö hackade hasselnötter, kokosflingor eller annan dekoration över. 15. Grädda längre ned i ugnen i 200°C i ca 20 min. Mina instruktioner:
Sätt ugnen på ca 100 grader. Vispa ägg och stevia i en stor skål, tillsätt sojamjölk och kokosolja. Häll mjölk i en kastrull och värm upp till 35-36 grader. Häll i sojamjölken i skålen. Smula ner jästen i sojamjölken och vispa med elvisp, det kommer bli skummigt. Häll kardemumma, kanel, bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl, majsstärkelse och psyllium i en annan skål och blanda. Tillsätt de i skålen och blanda tills det blir en klibbig deg. Knåda degen i minst 5 minuter, desto längre desto bättre. Täck degen med köksduk och låt jäsa under ugnen i 35 minuter. Kavla ut degen på en mjölad yta. Bred på smör och strö på kanel och stevia. Rulla ihop degen. Lägg bakplåtspapper på 2 bakplåtar. Skär rullen i bitar och lägg bullarna på plåtarna. Täck degen med köksduk och låt jäsa i 25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och vatten. Grädda näst längst ner i ugnen i 20-21 minuter. Låt svalna helt, minst 1 timme.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i rumstemperatur. Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar