lördag 14 april 2018

Surdegsbröd

As promised, här kommer mitt första lyckade recept på surdegsbröd! Ha en bra Surdegsdag!

Originalt recept är från


Surdegsbröd
(Jag fick 1 15 cm i dm runt bröd, 13 skivor)

Ingredienser:
Originalt:
150 g surdeg av majs och ris (sidan 56)
350 g rumstempererat vatten
1 tsk salt
80 g rismjöl
150 g bovetemjöl
100 g majsmjöl
10 g fiberhusk

Surdeg av majs & ris:
Dag 1
100 g vatten
5 g honung
1 msk filmjölk
1 krm salt
25 g majsmjöl
40 g rismjöl
1 tsk fiberhusk

Matning efter 2 dagar
40 g vatten
20 g majsmjöl 

Mitt recept:
3 dl vatten
100 g rumsvarm surdegsgrund 
1 tsk salt
2 msk ICA Sötströ 
1 msk malen brödkummin
2 msk Finax Psyllium
2 dl Risenta Sojamjöl 
3 dl Risenta Bovetemjöl 

Instruktioner: 
  • Blanda samman alla ingredienser till en deg, gärna i degblandare med vinge.
  • Låg degen jäsa i en bunke täckt med plastfolie i ca 6 timmar.
  • Forma dagen med blöta händer till en limpa och lägg den på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt brödet jäsa på plåten i ca 3 timmar.
  • Grädda i 200 grader i 1 timme.
  • Låt svalna.

Surdeg av majs & ris:
Dag 1
  • Blanda alla ingredienser till en jämn smet/deg.
  • Lägg i en ren glasburk och lägg på ett lock, men skruva inte fast det helt. Det går också att förvara surdegen i en burk eller skål med plastfolie över.
  • Låt stå i rumstemperatur tills det börjar bubbla - då är surdegen redo. Det tar ungefär 2 dagar.

Matning
  • Efter 2 dagar, mata surdegen.


Mina instruktioner:
Värm en spisplatta på medelvärme. Värm vattnet till 35-37 grader. Vispa vatten och surdegsgrund i en stor skål med elvisp i 6-7 minuter. Blanda salt, sötströ, brödkummin, fiberhusk, sojamjöl och bovetemjöl i en annan skål. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda. Knåda degen lite grann. Täck skålen med kökshandduk, ställ under spislampan och jäs i 7 timmar. Knåda degen i ca 1 minut. Klä en oval ugnsform med bakplåtspapper och smörj med olivolja. Forma degen rund och lägg i ugnsformen. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ugnsformen under ugnen och låt jäsa i 3 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda mitt i ugnen i 40-41 minuter. Låt svalna helt, minst 1 timme. Servera rumstempererat. 

Förvaring: Skär i skivor, lägg i lufttät påse och förvara i rumstemperatur.



Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar