fredag 27 april 2018

Chocoladevla

”Chocoladevla”? Har hon försökt skriva ”choklad, va”? Neej! En vla är en dessert från Nederländerna vars konsistens ska likna vaniljkräm, men jag skulle hellre säga pudding. Är du sugen på smarrig chokladpudding nu? 
Then whip this up och fira Nederländernas nationaldag (27/04) med en krämig vla!

Originalt recept är från


Chocoladevla 
(Jag fick 1 portion, 1 70 cl skål)

Ingredienser:
Originalt:
Vanilla
280 g milk
15 g sugar
1 tsp vanilla extract
20 g corn starch
50 g sugar
2 egg yolks
40 g butter

Chocolate
25 g sugar
15 g cornstarch
10 g cocoa powder
250 g milk
1 egg yolk
45 g chocolate, chopped fine (I use semi-sweet)
10 g butter

Mitt recept:
1 msk Kung Markatta Kakao
2 tsk ICA Sötströ
1 krm guarkärnmjöl 
2 äggulor
5 dl sojamjölk
5 msk ICA Sötströ
20 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör

Instruktioner:
Vanilla
1. Mix milk, first measuring of sugar and vanilla extract in a pan (I like to use non-stick), and bring to the boil.
2. Meanwhile, whisk corn starch and second measuring of sugar together.
3. Add the egg yolks, whisk until mixed well with the starch and sugar.
4. When the milk has come to the boil, add a little to the egg mixture and mix immediately; then add the rest of the milk while whisking.
5. Pour the milk-egg mixture back in the pan and place on medium-low heat, while stirring constantly.
6.When it has thickened and boiled for about 20 seconds, the vanilla vla is ready; pour it into a bowl immediately.
7. Add the butter and keep whisking until it is incorporated.
8. Leave to cool and serve cold or at room temperature.
Chocolate
1. Bring milk to the boil in a pan (I like to use non-stick).
2. Meanwhile, whisk corn starch, sugar and cocoa powder together.
3. Add the egg yolk, whisk until mixed well with the starch, cocoa and sugar.
4. When the milk has come to the boil, add a little to the egg mixture and mix immediately; then add the rest of the milk while whisking.
5. Pour the milk-egg mixture back in the pan and place on medium-low heat, while stirring constantly.
6. When it has thickened and boiled for about 20 seconds, the vla is ready; pour it into a bowl immediately.
7. Add the butter and chocolate and keep whisking until it is incorporated.
8. Leave to cool and serve cold or at room temperature.

Mina instruktioner:
Grovhacka chokladen. Blanda kakao, sötströ och guarkärnmjöl i en skål. Tillsätt äggulor och rör smeten slät. Värm en spisplatta på hög värme. Häll mjölken i en liten kastrull och ställ på plattan. Rör runt i 10 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna i någon minut. Häll i liite (typ 1 tsk) av mjölken i skålen och blanda snabbt. Upprepa 4 gånger. Häll sedan chokladsmeten lite i taget i mjölken, under konstant  omrörning. Ställ kastrullen på plattan. Låt koka i 3-4 minuter under konstant omrörning. Ta bort kastrullen och rör i sötströ, smör och choklad tills det smält. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och ställ i kylen. 



Tschüss!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar