söndag 31 december 2017

Mousserande hallonposset

Gott Nytt År! Happy New Year! Frohes Neues Jahr! Bonne Année! Feliz Año Nuevo! En tradition i många sydamerikanska länder, som Chile, Colombia, Costa Rica, och Ecuador, är att på nyårsafton äta 12 vindruvor för varje klockslag till midnatt. Detta kallas för Las Doce Uvas, (de tolv druvorna). Vindruvorna symboliserar tur för varje månad för nästa år. Andra traditioner är att ha på sig gula kläder, män klär ut sig till drag-queens, springa ute med resväskor! Vi har inte haft någon tradition direkt i min familj, utöver att dricka Chapel Hills alkoholfria mousserande vin, (champagne), vid klockslaget. Så jag tänkte att man måste kunna baka med vin, inte bara lägga till det i såser. Och så hittade jag ett spännande recept från BBC Good Food på ”Champagne & raspberry possets”. Vad är posset då?? Enligt Wikipedia är det en gammal engelsk varm dryck med gin eller ale i. Sedan 1500-talet har det varit mest populärt med citronsmak, a.k.a. ”Lemon posset”. Men Wikipedia beskrev inte hur himla krämig och god den skulle vara! När jag smygprovade ”smeten” så smakade det som en jättegod hallonsmoothie. Och ännu bättre när den stelnat! Originalt recept är från https://www.bbcgoodfood.com/recipes/champagne-raspberry-possets


Mousserande hallonposset (Jag fick 2 27.5 cl tekoppar) Ingredienser: Originalt: 140g frozen raspberries, defrosted 2 tbsp Champagne (buy a mini bottle and treat yourself to a glass while you prepare dinner!) 200ml double cream 4 tbsp golden caster sugar 2 tsp freeze-dried raspberry pieces shortbread biscuits, to serve Mitt recept: 280 g tinade frysta hallon 4 msk Chapel Hill Sparkling Alcohol Free 4 msk ICA Sötströ 4 dl Alpro Soya Airy & Creamy Garnering: 15 g frysta hallon Instruktioner: 1. Put the raspberries and Champagne in a mini food processor or blender (or use a jug and a hand blender). Whizz until the purée is as smooth as you can get it, then use a wooden spoon or spatula to push as much of it through a sieve as you can. Discard the seeds left behind.  Put the cream and sugar in a saucepan and warm gently until the sugar melts. Increase the heat until just boiling, then boil vigorously for 21/2 mins, stirring constantly. Turn off the heat and stir in the raspberry-Champagne purée. Cool for 15 mins before dividing between 2 small pots or glasses. Chill for 30 mins, then sprinkle over the freeze-dried raspberry pieces and chill for at least 2 hrs more until set (or overnight if you’re making ahead). 3. To serve, remove the possets from the fridge and add some shortbread biscuits (shop-bought or find shortbread recipes here on bbcgoodfood.com). Mina instruktioner: Mixa hallon och vin till puré. Ställ en sil över en skål. Tryck i purén igenom silen med sked. Släng bort kärnor. Häll sötströ och vispgrädde i en kastrull, minst 2 liter. Värm på medelvärme och rör om tills sötströ har smält. Öka värmen tills det börjar småkoka, håll kvar i ca 30 sekunder och rör om hela tiden. Låt koka och rör om konstant i 2 1/2-3 minuter. Ställ kastrullen åt sidan och blanda i hallonpuré. Låt svalna i minst 15 minuter. Häll smeten i koppar, glas eller serveringsskålar. Ställ i kylen i 1 timme. Klipp sönder frusna hallon med sax och strö över. Ställ in i kylen igen i minst 3 timmar. Servera kallt.

Förvaring: Förvara i kylen. Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar