söndag 25 mars 2018

Taro sto Fourno

Idag är det inte bara Våffeldagen -som många svenskar känner till och älskar - Greklands nationaldag! 

Det är självständighetsdagen man firar, från Turkiet, som hade ockuperat landet i 400 år. Kristna firar också en grekisk ortodox helgdag, Jungfru Marie bebådelsedag. 

I Grekland har man parader där man håller flaggan och äter Bakaliaros, som är friterad torsk.
Om man är vegetarian som mig, så kan man istället äta det klassiska tillbehöret Patate sto Fourno, som är ugnsrostad potatis. Eftersom potatis har högre GI så använde jag kokt, nerkyld och uppvärmd taro, (vilket sänker GI ytterligare). 

Jag köpte taro på Asian Market, (Södergatan 24 i Helsingborg), för 42 kr per kg. 

Originalt recept är från



Taro sto Fourno
(Jag fick 1 portion, ca 285 g)

Ingredienser:
Originalt:
- 1kg / 2.2lb medium sized potatoes, peeled
- 2-3 garlic cloves, minced
- 2 tablespoons yellow mustard
- 4 tablespoons fresh lemon juice (about 1 lemon)
- 1 tablespoon dry oregano
- 125ml (1/2 cup) extra virgin olive oil
- salt, pepper

Mitt recept:
5 stora taro (~850 g)
1/2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
4 msk citronsaft
4 msk torkad oregano
1/2 tsk salt
1/2 krm malen svartpeppar

Ingredienser:
Preheat the oven at 200 degrees Celsius/390 Fahrenheit.
Cut the potatoes in half lengthwise (pic.1), and do the same with the two pieces (pic.2). Then cut them horizontally to form wedges (pic.3).
Put the potatoes and all the other ingredients in a heavy baking pan (uncovered casserole dish / ceramic is preferred) (pic.4-8).
Mix well with a spoon or your hands (pic.9).
Cover the pan with foil (be thorough) and put it the oven (middle rack).
Bake for 1 hour, then remove the foil, and keep baking for another 30-40 minutes (depending on how much golden/brown you like the potatoes).

Mina instruktioner
Värm en spisplatta på högsta värmen. Häll mycket vatten och saltet i en stor kastrull. Täck med lock och låt koka upp. Skala taro med en kniv. Skölj och skrubba bort jord. Dela taro på mitten på bredden. Lägg halvorna med skurna sidan neråt, som ett berg. Dela bergen på långsidan på mitten. Lägg halvan med skurna sidan ner. Skär i skivor. Koka taro i kastrullen i 5-6 minuter. Häll taro i durkslag och låt svalna i ett par minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka vitlök och häll i en skål. Tillsätt olivolja, citronsaft, oregano, salt och svartpeppar. Blanda i taro och blanda om till all taro är täckt. Häll taro i en ugnsform. Täck formen väl med aluminiumfolie. Rosta mitt i ugnen i 1 timme. Ta ut ur ugnen och ta bort aluminiumfoliet. Sätt in formen igen och rosta i 45-46 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.

Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar