fredag 14 juli 2017

Chokladmousse

Eftersom idag är Bastilledagen, Frankrikes nationaldag, så gjorde jag chokladmousse. Mousse har jag gjort en gång innan, men idag blev det mycket godare. Det var så lätt och krämigt, och gick extremt snabbt upp. Originalt recept är från http://alltommat.se/recept/mousse-au-chocolat/



Chokladmousse (Jag fick 1 27.5 cl tekopp och 1 23 cl tekopp) Ingredienser: Originalt: 50 g 70 % mörk choklad¨
25 g smör
0,5 msk starkt kallt kaffe
3 äggvitor
0,5 dl strösocker

Garnering
1 msk kakao Mitt recept: 50 g Fazer Mörk Choklad 70 % 25 g Valio Eila Laktosfritt Smör 3 äggvitor Instruktioner: 1. Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med smöret i mikron eller över vattenbad. Låt chokladen svalna något och rör i kaffet.
2. Vispa äggvitorna till riktigt fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget under vispning.
3. Blanda ner ca 1/3 av äggvitorna i chokladen och vänd därefter försiktigt ner resten av vitorna.
4. Fördela moussen i små portionsglas eller koppar à ca 1 dl. Kyl  minst 2 timmar eller gärna till nästa dag.
5. Sikta kakao över chokladmoussen och servera den. Mina instruktioner: Smält chokladen över vattenbad: Värm en spisplatta till medium värme. Häll vatten i kastrull, halvt upp. Bryt chokladen i bitar och lägg i en stor porslinskål. Låt vattnet sjuda tills chokladen smält totalt. Tillsätt smör och låt smälta. Blanda om och låt svalna. Vispa äggvitorna till fasta toppar. Häll i chokladen och blanda försiktigt med sked. Häll i koppar eller portionsformar. Ställ i kylen i minst 2 timmar. Servera kallt. Förvaring: Täck med aluminiumfolie och förvara i kylen.
Tschüss!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar