söndag 18 februari 2018

Paprikasoppa

Den här soppan är krämig och kryddig! Jag använde chili con carne-krydda, som är nr 7 i 10 till Kryddblandningar. 

Originalt recept är från 



Paprikasoppa
(Jag fick 1 110 cl skål)

Ingredienser:
Originalt:
  • 3 röda eller gula paprikor
  • 2 schalottenlökar eller en gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja 
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk mjöl eller ljus maizenaredning
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl grädde 
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar eller färskmalen från kvarn
  • 1 msk vinäger 
Mitt recept:
2 röda paprikor (~ 455 g)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
8 dl grönsaksbuljong (10 g Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning)
5 msk Risenta Sojamjöl 
1 msk ICA Tomatpuré 
250 g kylskåpskall Garant Kokosmjölk
1 tsk salt
1/2 krm malen svartpeppar 

Instruktioner:
  1. Skrubba paprikorna i vatten.
  2. Dela dem och ta ur kärnor samt kärnhus.
  3. Skär paprikan i 2x2 cm bitar.
  4. Lägg paprikan i en kastrull med smör eller olivolja.
  5. Fräs paprikan några minuter.
  6. Skala under tiden löken och hacka den fint samt tillsätt till paprikan. 
  7. Skala och pressa ner vitlöken.
  8. Fräs några minuter under omrörning.
  9. Pudra över mjöl och rör ut det. 
  10. Tillsätt vatten, rör om och koka upp. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme. 
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare. 
  13. Smaka av paprikasoppan innan servering med salt och peppar samt ev. några droppar vinäger.
Mina instruktioner:
Skölj paprikorna. *Skär bort topparna och bottnarna av paprikorna. Skär ut kärnhus och skrapa ur frön. Grovhacka väggarna. Skala och finhacka lök och vitlöksklyfta. Värm en spisplatta på hög värme. Häll i olivolja och paprika i en djup stekpanna. Fräs i 3 minuter, under omrörning. Tillsätt lök och vitlök och fräs i 1 minut till. Ställ stekpannan åt sidan. Gör grönsaksbuljong: Häll vatten i en kastrull och smula ner grönsaksbuljongtärning. Låt koka tills det inte finns smulor kvar. Häll i grönsaksbuljong och låt koka. Rör i sojamjöl och tomatpuré. Sänk värmen lite grann, men låt fortfarande koka. Tillsätt kokosmjölk, salt, svartpeppar och chili con carne-krydda. Blanda och låt koka under konstant omrörning i ca 15 minuter. Servera varmt.

Förvaring: Häll i skål, täck med aluminiumfolie och förvara i kylen. 

*Använd gärna den här videon för att lätt hacka paprikan. https://youtu.be/Gs7d7xiTFtA


Tschüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar