lördag 23 december 2017

Låg-GB Söt Bulldeg

Här är recept på förbättrade grundrecept på bulldegar! Degen är lättare att hantera än de första degarna jag lade upp på bloggen. Den är kladdigare, men också lättare att kavla ut och är inte lika ”tung”. Jag har gjort jästiden extremt lång, jag vet. Men det är för att det behövs längre tid för glutenfria degar att jäsa. Den knådas inte för jag läste på Tidningen Hembakat att det är inte nödvändigt för att det inte finns några glutentrådar att stärka. Recepten fungerar till bullar med fyllningar istället för vanlig glutendeg. 👍🏻 Med ”Låg-GB” menar jag låg Glykemisk Belastning. Såhär beskriver Livsmedelverket GI: ”Glykemiskt index, GI är ett sätt att mäta hur snabbt kolhydrater tas upp från olika slags livsmedel. För att jämföra hur blodsockret påverkas av livsmedel med olika kolhydratinnehåll används begreppet glykemisk belastning, GL.”
Jag ersatte rismjöl, havremjöl och potatismjöl med låg-GI och låg-GI mjöl. Jag använde istället Valio Laktosfritt rumsvarmt smör, för jag har läst flera gånger att rumsvarmt smör är godare i degar. Det finns två versioner av degen, en mindre och större.


Låg-GB Söt Bulldeg 1 (Jag fick 37 små Pepparkaksbullar) Ingredienser: 1 rumsvarmt ägg 1 rumsvarm äggvita 2 1/2 dl sojamjölk 25 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar 1 tsk malen kardemumma 1 1/2 tsk bakpulver 1 dl ICA Sötströ 2 dl Risenta Sojamjöl 1 dl Risenta Bovetemjöl 1 tsk guarkärnmjöl 4 1/2 msk Finax Psyllium 40 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör Instruktioner: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ägg och äggvita i en väldigt stor skål. Värm upp sojamjölken till 35-36 grader. Häll i sojamjölken och blanda. Smula ner jästen. Vispa upp jästen med elvisp, det ska bli skummigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Tillsätt och blanda. Smula ner smöret. Knåda in det tills det inte finns ”smörfläckar” längre. Täck skålen med duk och låt jäsa i 2 timmar under ugnen. Kavla ut eller forma degen enligt andra instruktioner. Låt jäsa täckt med duk i 1 1/2 timme under ugnen. Pensla och grädda bullarna.


Låg-GB Söt Bulldeg 2 (Jag fick 37 stora Saffransbullar) Ingredienser: 2 rumsvarma ägg 2 rumsvarma äggvitor 5 dl sojamjölk 50 g Jästbolaget KronJäst För Söta Degar 2 tsk malen kardemumma 1 msk bakpulver 2 dl ICA Sötströ 4 dl Risenta Sojamjöl 3 dl Risenta Bovetemjöl 2 tsk guarkärnmjöl 1 1/2 dl Finax Psyllium 80 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör Instruktioner: Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ägg och äggvitor i en väldigt stor skål. Värm upp sojamjölken till 35-36 grader. Häll i sojamjölken och blanda. Smula ner jästen. Vispa upp jästen med elvisp, det ska bli skummigt. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Tillsätt och blanda. Smula ner smöret. Knåda in det tills det inte finns ”smörfläckar” längre. Täck skålen med duk och låt jäsa i 2 timmar under ugnen. Kavla ut eller forma degen enligt andra instruktioner. Låt jäsa täckt med duk i 1 1/2 timme under ugnen. Pensla och grädda bullarna. Tschüss!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar