lördag 31 mars 2018

Cremslach

Glad påsk! Happy Easter! Feliz Pascua! Joyeuses Pâques!
Eller, som man säger på hebreiska, Pesach Sameach! 

Pesach är en judisk högtid då man firar Israeliternas uttåg från Egypten. (Observera att jag är strikt ateist och inte tror på någon religion what-so-ever.)

Pesach varar i 7-8 dagar och är i år mellan 31:a mars till 6-7:e april. Under Pesach får man inte äta jäst bröd, eftersom israeliternas inte hann jäsa innan de var tvungna att fly. Man äter matzobröd, ett ojäst tunnbröd, charoset, en röra av frukt och nötter, och såklart cremslach.

Cremslach och latkes förvirras ihop av folk, inklusive mig. Latkes är plättar av potatis och lök som äts på Hanukkah. 

Cremslach är likt plättar och görs med matzomjöl, när judar ska äta dem under Pesach. Men Cremslach behöver inte innehålla potatis! Därför kan potatiscremslach förvirras med latkes. 

Jag blev inspirerad att göra något judiskt till påsk när jag läste igenom boken ”Judisk mat i svenskt kök: mat, minnen & tradition” av Eva Fried, Marina Burstein och Chaja Edelmann. 

Originalt recept är från


Cremslach
(Jag fick 12 plättar)

Ingredienser:
Originalt:
5 floz water; (150 ml / 2/3 cup) warm
3 oz fine matzah; (75 g / 3/4 cup)
2 Eggs
1 Level teaspoon salt
1 ts Ground cinnamon
2 oz caster sugar; (50 g / 1/4 cup)

CINNAMON SUGAR
1 Level tbsp caster sugar

Mitt recept:
2 ägg
1 dl varmt vatten
1 tsk malen kanel
5 msk ICA Sötströ
1 1/2 dl Risenta Sojamjöl
Rapsolja

Garnering:
1 tsk sötströ
1/2 krm kanel 

Instruktioner:
From: The New Complete International Jewish Cookbook by Evelyn Rose Eat hot off the pan. These are probably similar to the meal cakes that were offered as a sacrifice in the Temple at Jerusalem. Beat the eggs, salt and 2 tablespoons of the water until thick. Gradually add the meal and the sugar and enough additional water to make a thick batter that just drops from the spoon. Fry in oil 1/4 inch (0.5 cm) deep or a mixture of 2 oz (50 g / 1/4 cup) butter and 1 tablespoon oil until golden brown and puffy. Turn and cook the other side. Serve hot off the pan, plain or with the mixed cinnamon and sugar. Posted to JEWISH-FOOD digest V96 #092 From: cbmcam Date: Mon, 02 Dec 1996 18:26:54 -0600

Mina instruktioner:
Blanda ägg och vatten i en skål. Blanda kanel, sötströ och sojamjöl i en annan skål. Tillsätt och blanda tills de torra ingredienserna precis blivit inblandade. Överblanda inte! Häll sötströ och kanel i en kopp och blanda. Värm en plättpanna på medelvärme. Häll i lite rapsolja och smet. Stek 2-3 minuter. Vänd sida och stek i 2-3 minuter till. Strö direkt över "kanelsocker". Servera lätt uppvärmda.

Förvaring: Lägg på tallrik, täck med aluminiumfolie och förvara i rumstemperatur. 


Tschüss! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar