söndag 9 juli 2017

Söt bulldeg

Detta receptet på söt bulldeg kom fram flera veckor sen när jag försökte få fram en glutenfri version av Äpplebullar. Jag hade gjort två försök innan och hade nästan givit upp. Jag tänkte på hur goda Kanelbullarna var, som jag gjorde med en glutenfri deg. Jag hade redan försökt att baka med den, men den blev inte tillräckligt elastisk. Men, jag kom på att Nilla hade två recept på kanelbullar! Jag tog receptet och omvandlade lite.. och det gick! Det var lite knepigare att forma Äpplebullarna och knipa ihop degen, men utseendet spelade ingen roll! Nillas recept kommer från https://nillaskitchen.com/2016/02/20/annu-battre-glutenfria-kanelbullar-utan-mjolmix-naturligt-glutenfria-ur-boken-baka-glutenfritt/ Söt bulldeg - Deg 1 (Med Deg 1 fick jag 10 Äpplebullar) Ingredienser:
1 ägg*
1 äggvita*
3 msk smält kokosolja 2 1/2 dl mjölk 25 g jäst 4 msk stevia 1 tsk kardemumma 1 1/2 tsk bakpulver 2 dl rismjöl 2 dl havremjöl 3 msk potatismjöl 4 msk fiberhusk Söt bulldeg - Deg 2 (Med Deg 2 fick jag 17 Saffran- och vaniljbullar)
Ingredienser:
2 ägg* 2 äggvitor* 1 dl smält kokosolja 5 dl mjölk 50 g jäst 1 1/2 dl stevia 2 tsk kardemumma 3 tsk bakpulver 4 dl rismjöl 4 dl havremjöl 1 dl potatismjöl 1 1/2 dl fiberhusk Instruktioner: Vispa ägg och äggvita med elvisp. Smält kokosoljan och låt svalna. Värm upp mjölken till 35-36 grader. Häll i kokosolja och mjölk och vispa. Smula ner jästen och vispa tills jästen lösts upp, det kommer bli skummigt. Tillsätt stevia och kardemumma. Häll bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl och fiberhusk i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på minst 100 grader. Tillsätt de torra ingredienserna i skålen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda degen i minst 5 minuter. Täck degen med en duk och låt jäsa under ugnen, (om du kan) i 1 timme. Ta ut degen och knåda lite till. Följ ett recept och gör t.ex. Kanelbullar eller Äpplebullar. Låt jäsa täckt under ugnen i 40 minuter. Följ resten av receptet, grädda och låt svalna totalt, minst 30 minuter.

* Noteringar: Det underlättar om äggen är rumsvarma, då jästen löses upp lättare med fingervarmt degspad, och då äggen inte svalnar ner mjölken.


Schüss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar