torsdag 15 juni 2017

Baktips, ersättningar, varor

Det är inte lätt att baka, "vanligt" eller glutenfritt. Jag delar nu med mig om saker jag håller i tanke när jag bakar och hur jag ersätter ingredienser.
Värm vätskan till fingervarmt (36-37 grader) Jästen behöver varmare mjölk eller vatten för att lösas upp, men inte för varmt för att "dö".





Källa: http://matbrod.ifokus.se/articles/4d7146f4b9cb46223305ba39-att-baka-med-farsk-jast



Jäs i varmt rum
Jästsvamparna har det lättare att jäsa när degen är någonstans varmt. Tips från "Hela Sverige Bakar": Värm ugnen till 100 grader och låt degen jäsa täckt under ugnen.


















Källa: Felicia Sjöberg


Välj rätt typ av mjöl Vet vilka glutenfria mjölsorter passar för vad.













Källa: Felicia Sjöberg
Mer information: http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/glutenfritt-har-ar-9-val-istallet-for-vetemjol/ https://nillaskitchen.com/lista-naturligt-glutenfria-mjolsorter/

Tillsätt konsistensgivare Min konsistensgivare "of choice" är fiberhusk, (malda psylliumfröskal). Andra är pofiber, (torkade potatisfiber), fibrex, (torkade sockerbetsfiber), xantangummi, (polysackarid).













Källa: https://nillaskitchen.com/?s=Fiberhusk+&submit=S%C3%B6k Låt svalna helt Låt glutenfria bakverk svalna helt innan du äter dem.






Källa: https://nillaskitchen.com/2013/09/09/de-basta-glutenfria-kanelbullarna-recept/

Smörja och bröa
Smörj en form och häll i lite mjöl. Skaka formen så att lite mjöl fastnar överallt.

Källa: Min mamma

Omvandla temperaturer i Fahrenheit till Celsius med
http://www.metric-conversions.org/temperature/fahrenheit-to-celsius.htm


Eller använd min omvandlingstabell!














Källa: Felicia Sjöberg

Tips för att kolla om avokadon är övermogen.
http://www.ellematovin.se/avokado-overmogen/

Jag använder dessa sidor när jag omvandlar mått. https://www.recepten.se/artiklar/maatt_enheter.html https://receptfavoriter.se/matartiklar/matt-och-vikt-pa-olika-livsmedel.html
Det är skillnad mellan majsmjöl, polenta och majsstärkelse!











Källa: https://cooking.stackexchange.com/questions/31974/what-is-the-difference-between-corn-flour-and-corn-meal








Källa: http://www.risenta.se/expeditioner/mjol/majs/









Källa: Felicia Sjöberg






















Källa: http://www.scuf.se/fraga_dietisten/skiljer-sig-majsmjol-och-majzena/


Guide på hur jag delar en avokado!

















Källa: Felicia Sjöberg


När jag bakar ersätter jag strösocker med stevia.








Källa: https://www.recepten.se/info/stevia_stroe.html


Jag ersätter vetemjöl med glutenfria mjölsorter.










Källa: Felicia Sjöberg
Mer information: http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/glutenfritt-har-ar-9-val-istallet-for-vetemjol/ https://nillaskitchen.com/lista-naturligt-glutenfria-mjolsorter/


Men i nödfall kan man också ersätta smält smör eller kokosolja med andra vegetabiliska oljor, som olivolja och rapsolja.

































Källa: http://starfinefoods.com/health-nutrition/conversion-chart/


Jag ersätter bikarbonat och hjorthornssalt med bakpulver. Jag dubblar då det alltid.







Källa: http://alltommat.se/bakpulver-och-bikarbonat-vilken-skillnad/





Källa: http://www.bokus.com/bok/9789153434122/rutiga-kokboken-grundkokboken-for-stora-och-sma-hushall-over-1500-recept

Jag ersätter alltid torrjäst med färsk jäst, eftersom jag är van vid att använda det när jag bakar.




Källa: http://www.aftonbladet.se/matvin/jon/article11761573.ab


Jag gillar vaniljsmaken och brukar ersätta vaniljsocker med 1/2 vaniljpulver. (1 msk vaniljsocker=1/2 msk vaniljpulver)












Källa: http://www.vsell.se/sv/portfolio-item/bourbon-vaniljpulver/


Jag använder Hermesetas Stevia sötströ som sötning nästan varenda gång.


Källa: https://www.med24.se/hermesetas-stevia-soeta-stroe-laett-75-g

Risenta har jättemånga mjölsorter, rismjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, bovetemjöl, majsmjöl, m.m.













Källa: http://www.apotea.se/risenta?utm_source=bing&utm_medium=cpc&utm_campaign=AR%3A%20Risenta&utm_term=risenta&utm_content=Risenta




Schüss!



1 kommentar: