tisdag 3 oktober 2017

Butterplätzchen

Idag är det 3:e oktober - Tysklands nationaldag! På tyska heter det "Frohe Tag der Deutschen Einheit" och firar enandet av Öst- och Västtyskland.

Dessa yummie och mättande kakor betyder ordagrant 'smörkakor' på tyska och är populära vid julen. Jag tyckte konstigt nog att de smakade ingefära, fastän enda kryddan är kanel. De liknar våra pepparkakor eftersom de också skärs ut med formar, men de riktiga tyska pepparkakorna heter 'Lebkuchen' och är mjuka.
Originalt recept är från http://germanfoodguide.com/recipes.cfm?recipe_number=100

Butterplätzchen
(Jag fick 43 kakor)
Ingredienser:
Originalt:
2 1/4 sticks (250 g) Unsalted Butter
2 eggs
1 cup Sugar
2 teaspoons Baking Powder
4 cups All Purpose Flour
1/4 teaspoon Cinnamon
1 package Vanilla Sugar
Mitt recept: 250 g rumsvarmt Valio Eila Laktosfritt Smör 2 dl Hermesetas Stevia 2 ägg 2 tsk bakpulver 1 tsk Urtekram Vaniljpulver 2 tsk malen kanel 2 dl Risenta Kokosmjöl 2 dl Risenta Rismjöl 5 dl Risenta Havremjöl Instruktioner:
Combine flour and baking powder. Set aside.

In a large mixing bowl, beat the butter until it is smooth. Add the sugar and vanilla sugar. Continue beating until the butter has absorbed the sugar and the mixture has lightened in color. Add one egg and continue beating until the egg has been completely absorbed. Add the second egg and beat until the second egg has been absorbed. Add the cinnamon and flour mixture and beat just until all the flour has been incorporated with the butter mixture and dough looks smooth. Form the dough into a loaf and cover with plastic wrap. Refrigerate dough for 1 hour.

Preheat oven to 325°F.

Unwrap dough. Cut the dough into 4 equal pieces. You will be working with one piece at a time to prevent the dough from drying out. Keep the pieces not being worked on covered with plastic wrap. Sprinkle your work space with flour to prevent the dough from sticking to the surface. Using a rolling pin, roll out the first piece of dough to a thickness of 1/4 inch. Using cookie cutters, cut out cookie shapes. Place cookies on a greased (or parchment-paper lined) cookie sheet. Repeat these steps for the remaining dough pieces.

Bake cookies for 10-12 minutes or until cookies are golden brown. Allow them to cool completely. Decorate cookies with a glaze, icing, or melted chocolate. 


Mina instruktioner: Vispa smör och stevia pösigt (vitt) med elvisp. Tillsätt ägg. Häll bakpulver, vaniljpulver, kanel, kokosmjöl, rismjöl och havremjöl i en annan skål och blanda. Häll i de torra ingredienserna och blanda. Forma degen till en tjock ruta och täck med plastfolie. Kyl i minst 1 timme. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Ta ut degen och kavla ut mindre delar i taget på en mjölad yta. Skär ut kakor och lägg dem på plåtarna. Sätt ugnen på 160 grader. Grädda mitt i ugnen i 16-17 minuter. Låt svalna helt, minst 30 minuter. Servera kallt.

Förvaring: Lägg i täta plastpåsar och förvara i kylen.


Tschüss!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar