söndag 9 juli 2017

Saffran- och vaniljbullar

Jag har gjort dessa innan, med vetemjöl, runt jul. Jag var inte säker om jag ville göra dem igen, men nu är jag glad att jag gjorde det! Eftersom jag använde vaniljpulver, som är svart, så syns inte en vit vaniljfyllning, som när jag använde vaniljsocker. Originala receptet är från http://lindasbakskola.se/2016/11/16/fyllda-saffransbullar/ Linda gav 3 alternativ till fyllning, jag valde alternativ 2.




Saffran- och vaniljbullar (Jag fick 17 bullar) Ingredienser: Originalt recept: 50 g jäst 6 dl mjölk, fingervarm 2 påsar saffran 150 g smör, rumsvarmt ¾ dl strösocker 1 ägg ½ tsk salt ½ tsk kardemummakärnor 15-17 dl vetemjöl Fyllning: 75-100 g smör 1 dl strösocker 4 msk vaniljsocker Pensling & Garnering: 1 ägg Pärlsocker/Florsocker Mitt recept: 2 ägg 2 äggvitor 1 dl smält kokosolja 5 dl mjölk 50 g jäst 1 1/2 dl stevia 2 tsk kardemumma 1/2 g saffran 3 tsk bakpulver 4 dl rismjöl 4 dl havremjöl 1 dl potatismjöl 1 1/2 dl fiberhusk Fyllning: 90 g rumsvarmt smör 4 msk stevia 1 1/2 msk vaniljpulver Pensling: 1 ägg 1 msk vatten Instruktioner: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Rulla ihop degplattan till en rulle. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa med den andra degbiten). Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Mina instruktioner:
Vispa ägg och äggvita med elvisp. Smält kokosoljan och låt svalna. Värm upp mjölken till 35-36 grader. Häll i kokosolja och mjölk och vispa. Smula ner jästen och vispa tills jästen lösts upp, det kommer bli skummigt. Tillsätt stevia och kardemumma. Häll bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl och fiberhusk i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på minst 100 grader. Tillsätt de torra ingredienserna i skålen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda degen i minst 5 minuter. Täck degen med en duk och låt jäsa under ugnen, (om du kan) i 1 timme. Ta ut degen och knåda lite till. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Kavla ut degen till en stor rektangel på en lätt mjölad yta. Gör fyllningen: Blanda smör, stevia och vaniljpulver tillsammans i en liten skål. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen till en rulle från långsidan. Skär rullen i delar. Lägg bullarna på plåten. Låt jäsa täckt under ugnen i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med vatten. Grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna totalt, minst 30 minuter.



Schüss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar