söndag 9 juli 2017

Frukostbröd

Frukostbröd var det första receptet jag gjorde med min Salta bröddeg. Resultatet blev mättande och passade bra med mjuk ost. Originala receptet kommer från http://lindasbakskola.se/2017/02/13/klassiska-frallor/



Frukostbröd (Jag fick 6 bröd) Ingredienser: Originalt recept: 25 g jäst 5 dl vatten, fingervarmt 1 ½ tsk salt 2 msk rapsolja 12–13 dl vetemjöl Pensling & Garnering: 1 ägg Sesamfrön Mitt recept: 1 ägg 1 äggvita 3 msk smält kokosolja 2 1/2 dl mjölk 25 g jäst 2 msk stevia 1 tsk salt 1 1/2 tsk bakpulver 2 dl rismjöl 2 dl havremjöl 3 msk potatismjöl 4 msk fiberhusk Pensling: 1 ägg 1 msk vatten Instruktioner: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i ca 20 bitar. Forma dem till runda bullar med mjölade händer.  Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med ägg. Strö över sesamfrön. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Mina instruktioner: Vispa ägg och äggvita med elvisp. Smält kokosoljan och låt svalna. Värm upp mjölken till 35-36 grader. Häll i kokosolja och mjölk och vispa. Smula ner jästen och vispa tills jästen lösts upp, det kommer bli skummigt. Tillsätt stevia och salt. Häll bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl och fiberhusk i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på minst 100 grader. Tillsätt de torra ingredienserna i skålen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda degen i minst 5 minuter. Täck degen med en duk och låt jäsa under ugnen, (om du kan) i 1 timme. Ta ut degen och knåda lite till. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Ta delar av degen och rulla till bollar. Platta bollarna och lägg dem på plåten. Låt jäsa täckt under ugnen i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med uppvispat ägg blandat med vatten. Grädda mitt i ugnen i 11-12 minuter. Låt svalna totalt, minst 30 minuter. Schüss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar