söndag 9 juli 2017

Äpplebullar

Dessa otroligt goda bullar är fyllda med äppelbitar och doftar kanel. Jag gjorde dessa bullar flera månader sen, men då följde jag det originala receptet och använde vetemjöl. Jag har försökt göra Äpplebullarna glutenfritt två gånger, men den här gången lyckades jag äntligen! Jag gjorde min egen Söt bulldeg och sen följde jag Fredriks recept med fyllningen. Originala receptet kommer från http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/appelbullar-fyllda-med-mycket-apple/


Äpplebullar (Jag fick ca 10 bullar) Ingredienser: Originalt från Fredriks fika: Fyllning: 8 äpplen 2 msk smör 2 msk socker 1 msk kanel Vetedeg: 5 dl mjölk 50 g jäst 1 st ägg 13-14 dl vetemjöl 1 tsk salt 2 dl socker 2 tsk kardemumma 200 g rumsvarmt smör Mitt recept: 1 ägg 1 äggvita 3 msk smält kokosolja 2 1/2 dl mjölk 25 g jäst 4 msk stevia 1 tsk kardemumma 1 1/2 tsk bakpulver 2 dl rismjöl 2 dl havremjöl 3 msk potatismjöl 4 msk fiberhusk Fyllning: 1 äpple 1 msk smält kokosolja 1 msk stevia 1 tsk kanel Pensling & Garnering: 1 ägg 1 msk vatten Pärlsocker

Originala instruktioner:
Skala, kärna ur och finhacka äpplena. Smält smöret i en stor stekpanna, tillsätt socker och kanel i smöret och rör om. Blanda ner de finhackade äpplena och låt steka 1-2 minuter tills de är lite mjuka, men inte genomstekta. Låt svalna. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt ägget.Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och kardemumma. Avsluta med att arbeta in det rumsvarma smöret. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Är den för kladdig, tillsätt lite mer mjöl. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.Dela degen i två delar. Rulla ut varje del till en lång korv och dela i 12 bitar. Kavla ut varje bit till en rund platta stort som ett tefat. Lägg ca 2 matskedar äppelfyllning och nyp vik upp kanterna (Se bild nedan)
Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.


Mina instruktioner: Vispa ägg och äggvita med elvisp. Smält kokosoljan och låt svalna. Värm upp mjölken till 35-36 grader. Häll i kokosolja och mjölk och vispa. Smula ner jästen och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt stevia och kardemumma. Häll bakpulver, rismjöl, havremjöl, potatismjöl och fiberhusk i en annan skål och blanda. Sätt ugnen på minst 100 grader. Tillsätt de torra ingredienserna i skålen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg. Knåda degen i minst 5 minuter. Täck degen med en duk och låt jäsa under ugnen, (om du kan) i 1 timme. Ta ut degen och knåda lite till. Gör fyllningen: Använd en äppeldelare och dela äpplet i 8 klyftor. Hacka klyftorna i små bitar. Smält kokosoljan i en stekpanna. Tillsätt äpplebitar och strö på stevia och kanel. Blanda om och stek äpplebitarna tills de mjuknar. Ta en del av degen och platta ut den till en cirkel. Lägg på äpplebitar och vik ihop degen över fyllningen. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Lägg på bullarna och låt jäsa täckt under ugnen i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvisat ägg blandat med vatten. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 15-16 minuter. Låt svalna totalt, minst 30 minuter.



Källa: http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/appelbullar-fyllda-med-mycket-apple/


Schüss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar